Näin meitä huijataan -raportti

Kodin turvaopasKyberturvallisuus

Näin meitä huijataan -raportti

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut Näin meitä huijataan -raportin, johon on koottu tyypillisimpiä verkossa liikkuvia huijausmenetelmiä ja yksinkertaisia ohjeita huijauksilta suojautumiseen.

Tyypillisimpiä verkkohuijauksia ovat sähköposti- ja sosiaalisen median tunnusten, verkkopankkitunnusten ja luottokorttitietojen kalastelu sekä niin sanotut nigerialaishuijaukset.

Huijauksia vastaan voi suojautua näillä keinoilla:

  • Älä luota sokeasti sähköpostin lähettäjätietoihin, koska ne ovat melko helposti väärennettävissä. Vaikka sähköposti näyttää tulevan esimerkiksi tutulta yritykseltä, saattaa lähettäjänä silti olla kyberrikollinen. Etenkin sähköpostin sisältämiä linkkejä avatessa tulee olla varuillaan.
  • Älä luota kaikkiin verkkosivustoihin. Sivusto on saatettu luoda vain tietojenkalastelutarkoituksessa. Erityisen varovainen tulee olla, jos päätyy tuntemattomalta verkkosivustolta linkkiä klikkaamalla esimerkiksi verkkopankin tai jonkin muun palvelun sisäänkirjautumissivulle.
  • Tarkista selaimen kohdeosoite. Tietojenkalastelusivut on usein rekisteröity verkkotunnusten alle, jotka muistuttavat aitoja verkkosivuja. Väärennetyn sivuston erottaminen vaatii käyttäjältä tarkkaavaisuutta.
  • Tarkista, onko selaimen tietoliikenteen salaus päällä ja varmenne oikea. Esimerkiksi kaikki verkkopankit hyödyntävät salattua selainliikennettä. Salauksen puuttuminen on varma merkki väärennetystä verkkopankkisivusta.

Lisätietoa:

Jaa opas