Heijastin

Kodin turvaopasLiikenne

Pimeällä heijastin heilumaan. Sateessa, sumussa tai pimeässä ajettaessa liikenteessä on samat vaarat, kuin valoisana aikana. Näemme ne vain huonommin ja ennen muuta paljon myöhemmin, kuin hyvissä oloissa. Autoilijoilla valojen oikea ja tehokas käyttö ja jalankulkijoilla heijastin edesauttavat turvallista liikkumista pimeällä tiellä.

Kevyen liikenteen onnettomuusriski on pimeällä vähintään kaksi kertaa niin suuri kuin valoisana aikana. Heijastin auttaa jalankulkijaa näkymään. Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on yleensä aina käytettävä asianmukaista heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessaan.  Heijastimet kiinnitetään siten, että lähestyvän ajoneuvon kuljettaja näkee jalankulkijan, olipa tämä ylittämässä tietä tai kulkemassa tietä pitkin.

Valaisemattomalla tiellä ilman heijastinta kulkevalla jalankulkijalla on yli 10-kertainen riski joutua onnettomuuteen verrattuna heijastinta käyttävään kulkijaan.

Heijastimen käyttö on tärkeää myös taajamassa. Valaistullakin tiellä näkyvyyttä haittaavat sade ja sumu. Myös auton valojen ja tuulilasin likaantuminen huonontaa näkemistä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot heikentävät autoilijan mahdollisuuksia havaita katua ylittäviä jalankulkijoita tai pyöräilijöitä.

Heijastimia on vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä. Vapaasti riippuva heijastin kiinnitetään siten, että se pääsee vapaasti heilumaan ja pyörimään. Irrotettavia heijastimia ovat ranteeseen tai nilkkaan pujotettavat heijastimet. Kiinteitä heijastimia ovat puolestaan esimerkiksi vaatteeseen tai jalkineeseen kiinnitetyt heijastinmateriaalit. Kiinteidenkin heijastimien pitäisi näkyä joka suunnasta. Jalkoihin ja käsiin sekä riippumaan kiinnitetyt heijastimet näkyvät hyvin, koska ne heiluvat.

Heijastimia myyvät urheilutarvikeliikkeet ja tavaratalot sekä useat kioskit, apteekit ja huoltoasemat.

Jaa opas