Turvavyö

Kodin turvaopasLiikenne

Tieliikennelain mukaan turvavyön käyttö on pakollista henkilö- ja pakettiautojen kuljettajille ja matkustajille. Pakollisuus koskee henkilöautoissa sekä etu- että takapenkillä istuvia. Turvavyön tai turvalaitteen käyttämättä jättämisestä voidaan määrätä rikesakko.

Turvavyön käyttö pelastaisi kuolemalta noin 60 ihmistä vuodessa. Lisäksi turvaöiden ja -istuimien käyttö lieventää onnettomuuksien seurauksia ja estää henkilövahinkoja onnettomuuksien sattuessa.

On tärkeää, että turvavyö kiinnitetään oikein. Turvavyötä ei saa laittaa kainalon alta, vaan aina olkapään päältä. Lantiovyö kiristetään mahdollisimman hyvin ja ylävyö kulkee hartian keskeltä.

Turvavyön käyttöpakko koskee myös lapsia. Lapsen kuljettaminen autossa matkustavan sylissä on vaarallista. Lasten turvalaitteet kiinnitetään tukevasti auton istuimiin turvalaitteiden mukana tulevien ohjeiden mukaisesti. Lasten turvalaitteiden käytöstä vastaa kuljettaja tai lapsen huoltaja, jos hän on mukana autossa. Vanhempien esimerkki on tärkeä turvavyön käytössä. Lapsi käyttää, jos vanhemmat käytävät ja päinvastoin.

Pienille lapsille turvallisimpia ovat selkä ajosuuntaan asennettavat turvaistuimet tai -kaukalot. Lapsen on turvallisinta istua selkä menosuuntaan niin kauan kuin hän sopii istuimeen, mutta ainakin kolmeen ikävuoteen saakka.

Yli 18-kiloisten lasten turvavyöistuimilla ja turvavyökorokkeilla lisätään turvavöiden käyttökelpoisuutta lapselle. Noin 10-vuotias lapsi käyttää turvavöitä aikuisten tapaan.

Kaikissa nykyisissä henkilöautoissa on turvatyyny (airbag), joka estää ennen muuta kuljettajan pään iskeytymisen ohjauspyörään. Turvatyyny vähentää uusimpien tutkimusten mukaan kuljettajien kuolemia noin viidenneksellä. Turvatyyny ei korvaa turvavyötä.

Jaa opas