Rikosten ja onnettomuuksien estäminen ennakolta on yksilön ja yhteiskunnan kannalta järkevintä ja taloudellisinta. Jokainen voi tehdä oman ja muiden turvallisuuden hyväksi paljon omassa ympäristössään.
Kenenkään ei pidä alistua väkivallan uhriksi, vaikka lyöjä olisi oman perheen jäsen. Täytyy rohkaista itsensä ja hakea apua. Väkivaltatilanteissa uhkarohkeudella ei kuitenkaan saa vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta. Poliisin nopea hälyttäminen on usein paras vaihtoehto.
Etenkin omaisuusrikokset ovat estettävissä ennakolta varsin helposti ja vähin kustannuksin. Usein tilaisuus tekee varkaan. Varas käyttää hyväkseen ihmisten välinpitämättömyyttä ja huolimattomuutta. Kodin, auton, kesämökin ja veneen suojaamisessa on tärkeintä tehdä murtautuminen mahdollisimman hankalaksi, ääntä aiheuttavaksi ja aikaa vieväksi. Kunnollinen lukitus, omaisuuden merkitseminen ja valokuvaus sekä erilaisten hälytyslaitteiden käyttö ovat hyviä keinoja.
Kodin lukituksen perusteena on toimiva takalukittava lukko. Lukko pidetään aina takalukkoasennossa.
Huijausten ja petosten estämisessä auttaa terve epäluulo. Jos joku tuntematon yrittää tulla kotiisi vaikkapa poliisina tai muuna virkamiehenä esiintyen, pyydä nähtäväksi hänen virkamerkkinsä tai varmistu muuten hänen henkilöllisyydestään.
Poliisi ei tule koskaan kotiisi pyytämättä ”tarkistamaan” esimerkiksi arvo-omaisuutesi suojausta tai asuntosi lukitusta.
Palotarkastajat ovat aina virkapuvussa ja heiltä voi pyytää nähtäväksi pelastusviranomaisen henkilökortin.
Turvasuojauksia tekeville henkilöille poliisi myöntää turvasuojaajakortin, jonka voi pyytää nähtäväksi ennen asennustöiden aloittamista. Turvasuojaajan kotikunnan poliisilaitos myöntää turvasuojaajaksi hyväksymälleen henkilölle kyseisen kortin.
Älä allekirjoita koskaan tuntemattomien tarjoamia sopimuksia tai kauppakirjoja kiireellä ”oven raossa” ellet ole varma, mihin sitoudut. Sopimuksen pienimmälläkin painettu teksti kannattaa aina lukea huolellisesti.
Jaa opas