Suuret rakeet
Kesäisten ukkoskuurojen mukana voi tulla joskus rankkojakin raekuuroja. Raekuuron jäljiltä lämpötila voi laskea jopa kymmenen astetta. Joskus rakeita sataa niin paljon, että maa on valkoinen.
Rakeita esiintyy kaikkialla Suomessa, vaikka rannikolla raekuurot ovat hieman sisämaata harvinaisempia. Nykyisin raekuurot eivät ole edes kovin harvinainen ilmiö Suomen kesässä.
Raekuurot ovat melko paikallisia. Ne osuvat usein vain muutaman kilometrin kaistaleelle ja kestävät korkeintaan 5 minuuttia. Hitaasti liikkuva tai paikallaan pysyvä raesade voi toisaalta sataa alas kaikki pilvessä kehittyneet rakeet, jolloin raesade voi kestää 15–20 minuuttia.
Raekuurojen syntyyn vaikuttavat olennaisesti nousuvirtaukset. Ne kuljettavat sadepilven huipun niin korkealle, että lämpötila on pakkasella. Rakeet alkavat pudota, kun kosteus pilvessä loppuu tai rakeista tulee tarpeeksi painavia.
Toimintaohjeita suurien rakeiden varalta
Ennen tilannetta
- Älä lähde vesille.
- Suojaa kattoikkunat.
- Sulje ovet ja ikkunat.
- Suojaa kalusteet ja muu irtain omaisuus pihalla.
- Pidä eläimet sisällä.
- Aja auto katokseen tai muualle suojaan.
Tilanteen aikana
- Siirry sisätiloihin, pois ikkunoiden läheisyydestä. Vältä lasi- ja muovikatteisia tiloja.
- Telttakatokset, kevyet rakennelmat tai valokatteiset tilat eivät ole turvallisia.
- Jos olet ulkona, suojaudu rakeilta. Suojaa varsinkin pääsi. Suuret rakeet voivat aiheuttaa ruhjeita ja haavoja ihmisille ja eläimille.
- Autolla liikkuessasi ole varovainen, sillä rakeet voivat aiheuttaa heikon näkyvyyden ja liukkaan tienpinnan. Ne voivat myös vaurioittaa tuulilasia.
- Jos autoilet, huomioi muu liikenne. Älä pysäköi autoasi niin, että se vaarantaa liikenneturvallisuuden. Jos pysähdyt tien sivuun, käytä hätävilkkuja.
Tilanteen jälkeen
- Vältä turhaa matkustamista. Varo tiellä olevia puiden oksia. Rakeet voivat aiheuttaa liukkaan tienpinnan.
- Jos et itse tarvitse apua, auta naapuria.
- Tarkista rakennuksen kattorakenteet ja ikkunat mahdollisen vaurioitumisen varalta.
- Puhdista tukkeutuneet sadevesijärjestelmät.
Lisätietoja: Ilmatieteen laitos: Rakeet
Jaa opas