Myrkylliset aineet

Kodin turvaopasTapaturmat

Keittiö, kylpyhuone ja autotalli ovat kodin myrkyllisimmät paikat. Vaarallisimmat kemikaalit ovat koneastianpesuaineet, putkenavausaineet, liuottimet, maalit ja jäähdytysnesteet. Niitä kuten lääkkeitä tulee säilyttää huolellisesti alkuperäisissä pakkauksissaan lasten ulottumattomissa. Myrkyllisissä aineissa on varoitusmerkinnät, jotka kertovat aineen vaikutuksista.

Erittäin myrkyllinen/myrkyllinen

Pääkallomerkki varoittaa kemikaalista, joka jo hyvin pieninä annoksina voi tappaa. Se voi myös aiheuttaa syöpää tai muita pitkäaikaisvaikutuksia. Tällaisia myrkyllisiä aineita ovat esimerkiksi veneenpohjamaalit ja kemiallisten käymälöiden desinfiointiaineet.

Syövyttävä

Syövyttävät kemikaalit tuhoavat kudosta joutuessaan iholle, hengityselimiin, silmiin tai vatsaan. Kodin kemikaaleista syövyttäviä ovat esimerkiksi putkenavausaineet.

Haitallinen/ärsyttävä

Konetiskiaineet, liuottimet, puhdistusaineet, maalit ja jäähdytysnesteet ovat haitallisia kemikaaleja, jotka voivat ärsyttää ihoa, hengityselimiä ja silmiä.

Ympäristölle vaarallinen

Merkki, jossa on kuollut kala kuolleen puun juurella varoittaa luonnossa erittäin hitaasti hajoavista myrkyistä, jotka kertyvät ravintoketjuja pitkin petoeläimiin ja ihmisiin tai ovat muuten ympäristölle haitallisia.

Muuta myrkyllisiin aineisiin liittyvää

Myrkytystapaturmien varalle kotona pitäisi olla aina lääkehiiltä. Jos epäilee myrkytystä, kannattaa soittaa heti myrkytystietokeskukseen ja kysyä ohjeita.

Myrkylliset kasvit ovat vaarallisia etenkin pienille lapsille. Koristekasveissa on runsaasti myös myrkyttömiä vaihtoehtoja. Yleisiä myrkyllisiä kasveja ovat joulutähti, jouluruusu, peikonlehti, anopinkieli, anopinhammas ja useat vehkat. Myös kukkamaljakon vesi voi olla myrkyllistä.

Myrkyllisiä koristepensaita ovat mm. kultasateet, marjakuuset, hevoskastanjat, alppiruusut, lumimarja ja aitakusteri. Myrkyllisiä luonnonkasveja ovat muun muassa kielo, kalliokielo, sudenmarja ja näsiä.

Kodin ongelmajätteitä ovat käytöstä poistetut lääkkeet, romuakut, raskasmetalliset paristot, kuumemittarit, jäteöljyt, maalit, liimat, lakat ja kyllästysaineet, liuottimet, torjunta-aineet ja rikkoutuneet loisteputket.

Ongelmajätteitä ei saa päästää leviämään ympäristöön. Ne hävitetään viemällä kunnallisiin vastaanottopaikkoihin. Ongelmajätteistä saa lisää tietoa kunnan ympäristöviranomaisilta.

Jaa opas